Translate

уторак, 3. септембар 2013.

SEDMI DUHOVNI ZAKON USPEHA - Deepak Chopra

Sedmi duhovni zakon uspeha je Zakon životne svrhe.
Zakon živone svrhe kaže da smo se ispoljili u telesnom obliku da bismo ispunili svrhu.
Polje čiste potencijalnosti je u svojoj suštini Božansko, a Božansko uzima ljudski oblik da bi ispunilo svrhu.
U skladu sa tim zakonom, vi posedujete jedinstven talenat i jedinstven način kojim ga izražavate. Postoji nešto što znate bolje od bilo koga na ovom svetu a za svaki jedinstven talenat i jedinstven izraz tog talenta postoje takođe i jedinstvene potrebe. Kad se te potrebe usklade sa stvaralačkim izrazom vašeg talenta
nastaje živost stvaralačkog obilja. Izražavanje svojih talenata da bi se zadovoljile potrebe drugih ljudi stvara neograničeno bogatstvo i obilje.

Ako biste decu od samog početka odgajali na tim mislima, videli
biste učinak koje one imaju na nji­hove živote. Zapravo sam tako činio sa svojom de­com. Uvijek sam im iznova govorio da postoji razlog zbog kojeg su ovde, a oni ga sami moraju pronaći. To
su čuli kad su bili stari četiri godine. Naučio sam ih meditirati otprilike u istom uzrastu i rekao sam im: "Ni­kad, nikad ne bih želio da se brinete kako ćete živeti:
Ako, kada odrastete, nebudete sposobni zarađivati sami, ja ću to učiniti za vas, pa o tome ne brinite. Ne želim da se usmerite da budete dobri u školi. Ne želim da se usmjrite na dobijanje najboljih ocena ili na od­lazak u najbolje škole. Ono na šta zaista želim da se usmerite je pitanje kako najbolje možete služiti čovečanstvu i otkrivanje svojih jedinstvenih tale­nata. To je zato jer imate jedinstvene talente koje niko drugi nema i imate poseban način njihovog izražavanja koje takođe niko drugi nema."
 Završilo se tako da oni pohađaju najbolje škole, dobijaju najbolje ocene i već su sada, na koledžu su finansijski samostalni, jer su usmereni na ono zbog čega su tu i šta mogu dati, jer je to Zakon suštine.
U Zakonu suštine učestvuju tri činioca.
Prvi činioc kaže da je svako od nas ovde da otkrije svoje istinsko
Sopstvo, da otkrije da je istinsko Sopstvo duhovno, da smo
u suštini duhovna bića koja imaju fizički oblik. Mi nismo ljudska bića koja povremeno imaju duhovna iskustva potpuno je suprotno: mi smo duhovna bića koja povremeno imaju ljudska iskustva.
Svako od nas je ovde da bi otkrio svoje više Sopstvo ili duhovno Sopstvo. To je prvo ispunjenje Zakonu suštine. Za sebe same moramo otkriti da je u svakom od nas Bog ili Boginja u zametku i da se žele roditi tako da bismo mi mogli izraziti svoju Božansku prirodu.
Drugi činioc Zakona suštine je izražavanje svojih jedinstvenih talenata. Zakon suštine kaže da svako ljudsko biće ima jedinstven talenat. I vi posedujete talenat koji je jedinstven u svojim izrazima, tako da nema ni jedne žive osobe na ovoj planeti koja pos­eduje isti talenat ili isti način njegovog izražavanja. To znači da postoji nešto što možete raditi i neki način na koji to možete raditi, bolje od bilo koga drugog na celoj planeti. Kad to radite, gubite osećaj za vreme.
Kad izražavate taj jedan talent koji posedujete ili kao što je to često slučaj, više jedinstvenih talenata to vas vodi do bezvremene svesnosti.
Treći činioc Zakona suštine je služba čovečanstvu, služiti svojim bližnjim i pitati se: "Kako bih mogao pomoći? Kako bih mogao pomoći svima onima sa ko­jima dolazim u dodir?"
Kada svoju sposobnost izražavanja jedinstvenih talenata spojite sa službom čovečanstvu, tada u potpunosti koristite Zakon suštine.
A uz iskustvo vlastite duhovnosti, polja čiste potenci­jalnosti, jednostavno nema mogućnosti da nemate pristup neograničenom obilju, jer to je stvarni način za postizanje obilja.
Ne radi se o privremenom obilju; ono je stalno zbog vašeg jedinstvenog talenta, vašeg načina njegovog izražavanja i vaše službe i predanosti drugim ljudima koju ste otkrili pitajući se: "Kako bih mogao pomoći? umjesto "Šta ja imam od toga?"
Pitanje: "Šta ja imam od toga?" je unutrašnji dijalog ega. Pitanje: "Kako bih mogao pomoći?" je unutrašnji dijalog duha. Duh je ono područje vaše svesnosti gde doživljavate svoju univerzalnost. U pomaku svog unutrašnjeg dijaloga sa "Šta ja imam od toga?" na
"Kako bih mogao pomoći?" automatski nadvisujete ego i ulazite u područje duha. Iako je meditacija najkorisniji način ulaska u područje duha, jednostavan pomak unutrašnjeg dijaloga na "Kako bih mogao pomoći?" takođe će otvoriti put ka duhu, onom području vaše svesnosti gde doživljavate svoju univerzalnost.
Ako želite maksimalno iskoristiti Zakon suštine, potrebno je preuzeti nekoliko obaveza.
Prva obaveza je: duhovnom praksom tražiću svoje više sopstvo koje nadilazi moj ego.
Druga obaveza je: otkriću svoje jedinstvene talente i nalazeći ih uživaću, jer proces uživanja počinje ulaskom u bezvremenu svest. Tada sam u stanju blaženstva.
Treća obaveza je: zapitaću se na koji način najbolje mogu služiti čovečanstvu. Odgovoriću na to pitanje i odgovor sprovesti u praksi. Iskoristiću svoje jedinstvene talente da bih služio potrebama mojih
bližnjih uskladiću te potrebe sa svojom željom da pomognem i služim.
Sedite i sastavite listu odgovora na ova pitanja.
Zapitajte se šta biste radili da imate sav novac i svo vreme ovog sveta? Ako biste još uvijek radili ono što sada radite, tada ste u svojoj suštini, jer osećate strast prema onome što radite i izražavate svoj jedinstveni talenat.
Odgovorite na ovo pitanje i odgovor sprovedite u praksi.
Otkrijte svoju Božansku prirodu, pronađite svoj jedinstveni talenat, njime služite čovečanstvu i na taj način možete stvoriti bogatstvo kakvo želite. Kad se vaši stvaralački izrazi usklade sa potrebama drugih ljudi, tada će bogatstvo spontano teći iz neispoljenog u
ispoljeno, iz područja duha u svet oblika. Svoj ćete život tada doživeti kao čudesan izraz Božanskog ne samo povremeno, već celo vreme. I spoznaćete pravu radost i pravo značenje uspeha, ekstazu i ra­dost vašeg vlastitog duha.
PRIMENA ZAKONA SUŠTINE ILI ŽIVOTNE SVRHE
Aktiviraću Zakon životne svrhe obavezujući se na sle­deće korake:
1. Danas ću s ljubavlju negovati Boga ili Boginju što se u zametku nalaze duboko u mojoj duši. Obra­tiću pažnju na duh unutar mene koji pokreće i moje telo i moj um. Probudiću se u dubokoj tišini srca. Usred svih doživljaja ograničenih vremenom, u sebi ću nositi svest o bezvremenoj, večnoj Suštini.
2. Sastaviću listu svojih jedinstvenih talenata. Za­tim ću nabrojati sve što volim raditi kada izražavam svoje jedinstvene talente. Kada
izražavam svoje jedinstvene talente i koristim ih u službi čovečanstva, gubim osjećaj za vrijeme i stvaram obilje u svom životu, ali i u životima drugih ljudi.
3. Svakodnevno ću se zapitkivati: "Kako bih mogao služiti?" i "Kako bih mogao pomoći?" Odgovori na ova pitanja omogućiće mi da s ljubavlju služim svojim bližnjima.

Нема коментара:

Постави коментар