Translate

уторак, 3. септембар 2013.

PETI DUHOVNI ZAKON USPEHA - Deepak Chopra

Peti duhovni zakon uspeha je Zakon namere i želje. Ovaj zakon zasnovan je na činjenici da energija i informacije postoje svuda u prirodi. Za­pravo, na ravni kvantnog polja ne postoji ništa osim
energije i informacije. Kvantno polje je samo još je­dan naziv za polje čiste svesti ili čiste potencijal­nosti. I to kvantno polje je pod uticajem namere i želje. Proučimo detaljno taj proces.
Cvet, duga, drvo, vlat trave, ljudsko telo, kada se rastave do osnovnih sastojaka, nisu ništa drugo do energija i informacija. Celi je svemir, u svojoj osnov­noj naravi, kretanje energije i informacije. Jedina razlika između vas i drveta je energetski i informa­cijski sadržaj vaših tela.
Na materijalnoj osnovi i vi i drvo načinjeni ste od is­tih elemenata koji se mogu reciklirati: većinom ugljenik, vodonik, kiseonik i u malim količinama, drugi ele­menti. U nekoj trgovini biste mogli kupiti sve to za vrlo malo novca. Stoga, razlika između vas i
drveta nije u ugljeniku, ili vodoniku ili kiseoniku. Zapravo i vi
i drvo stalno međusobno razmjenjujete svoj ugljenik i kiseonik. Stvarna razlika je u energiji i informaciji.
U prirodnoj šemi, vi i ja smo privilegovana vrsta.
Imamo nervni sistem koji je sposoban postati svestan sadržaja energije i informacije u lokalnom polju koje stvara naša fizička tela. Subjektivno, to polje doživljavamo kao svoje vlastite misli, osećanja, želje, sećanja, nagone, porive i uverenja. To isto polje ob­jektivno doživljavamo kao fizičko telo a kroz fizičko telo, to isto polje doživljavamo kao spoljašnji svet. Ali sve je to isti materijal. Zbog toga su drevni mudraci objavili: "Ja sam to, ti si to, sve to je to i to je sve što jeste."
Vaše telo nije odvojeno od tela svemira, jer na kvantno-mehaničkoj ravni nema dobro određenih granica. Vi ste poput vijuge, talasa, treptaja, svitka, vira, lokalizovane smetnje u većem kvantnom polju. Veće kvantno polje svemir vaše je prošireno tijelo.
Ne samo da je ljudski nervni sistem sposoban pos­tati svestan informacije i energije svog vlastitog kvantnog polja, već ste vi, budući da je ljudska svest beskonačno prilagodljiva zbog svog čudesnog nervnog sistema, sposobni svesno promeniti infor­macijski sadržaj koji stvara vaše fizičko telo. Možete svesno promeniti sadržaj energije i informacije svog vlastitog kvantno-mehaničkog tela i tako uticati na energetski i informacijski sadržaj svog proširenog tela okoline, sveta i ispoljiti bilo šta unutar njega.
Ova svesna promena moguća je zbog dve karakteristike koje ima svest: pažnja i namera. Pažnja energizira, a namera preobražava. Na šta god obratite pažnju, to će snažnije rasti. Ono na šta ne obraćate
pažnju uvenuće, raspašće se i nestati. Sa druge strane, namera podstiče preobražaj energije i informa­cije. Namera organizuje svoje vlastito ostvarenje.
Kvaliteta namere na objektu pažnje organizovaće beskonačan broj događaja u prostoru i vremenu da bi se ostvarila, pod uvetom da se slede ostali duhovni zakoni. To je stoga što namera na plodnom
tlu pažnje ima beskonačnu organizujuću snagu.
Beskonačna organizujuća snaga znači moć da se organizuje beskonačni broj prostorno-vremenskih događaja, sve u isto vreme. Izraze te beskonačne organizujuće snage vidimo u svakoj vlati trave, u svakom jabukovom cvetu, u svakoj ćeliji našeg tela.
Vidimo ih u svemu što živi.
U shemi prirode sve je povezano i usklađeno sa svim drugim. Kad se pojave visibabe i ljubičice, znamo da dolazi proleće. Ptice se sele u određeno vreme tokom godine. Priroda je simfonija. A tom simfoni­jom tiho se upravlja sa konačne ravni stvaranja.
Ljudsko telo je još jedan od dobrih primera ove simfonije. Jedna ćelija ljudskog tela u svakoj sekundi obavlja oko šest milijardi radnji, a takođe mora znati šta u isto vrijeme radi svaka druga ćelija.
Ljudsko telo može svirati muziku, ubijati mikrobe, stvarati decu, recitovati poeziju i posmatrati kretanje zvezda sve u isto vreme, jer je polje beskonačne povezanosti deo njegovog informacijskog polja.
Za nervni sastav ljudske vrste značajno je to što je sposoban upravljati tom beskonačnom organizujućom snagom putem svesne namere. Kod ljudske vrste namera nije fiksirana ili zatvorena u krutu mre­žu energije i informacije. Ona poseduje beskonačnu
gipkost. Drugim riječima, sve dok ne kršite druge zakone prirode, svojom namerom možete doslovno upravljati zakonima prirode da biste ostvarili svoje snove i želje.
Možete postići da kosmički digitron svom svojom beskonačnom organizujućom snagom radi za vas.
Možete otići do te prvobitne ravni stvaranja i tamo predstaviti svoju nameru i tom jednostavnom namjerom ak­tivirati polje beskonačne povezanosti.
Namera postavlja temelje za nenaporan, spontan i gladak protok čiste potencijalnosti koja traži svoj izraz od neispoljenog do ispoljenog. Jedino ograničenje je upotreba namere za dobro čovečanstva. Međutim i to je spontano kada ste povezani sa Sedam duhovnih zakona uspeha.
Namera je stvarna moć koja se nalazi iza želje.
Namera je vrlo snažna jer ona predstavlja želju koja nije vezana za rezultat. Želja je slaba, jer se kod većine ljudi sastoji od pažnje koja je vezana. Namera je želja koja tačno pristaje uz sve druge zakone, ali naročito uz Zakon nevezanosti, šesti duhovni zakon uspeha.
Namera, uz nevezanost, vodi do svesnosti usmerene na život, svesnosti sadašnjeg trenutka.
Delatnost daje najbolje rezultate kada se obavlja u sves­nosti sadašnjeg trenutka. Vaša namera je za budućnost, ali vaša pažnja je u sadašnjosti. Tako dugo dok vam je pažnja u sadašnjosti, vaša nam­era za budućnost će se ispoljiti, jer se budućnost stvara u sadašnjosti. Morate prihvatiti sadašnjost kakva jeste. Prihvatite sadašnjost i nameravajte budućnost. Budućnost je ono što uvek stvarate kroz nevezanu nameru, ali nikad se ne smete boriti protiv
sadašnjosti.
Prošlost, sadašnjost i budućnost činjenice su svesti. Prošlost je sećanje; budućnost je očekivanje; sa­dašnjost je svesnost. Stoga, vreme je kretanje misli. I prošlost i budućnost nalaze se u mašti; jedino je sa­dašnjost, koja je svesnost, stvarna i večna. Ona jeste.
Ona je potencijalnost za prostor i vreme, materiju i energiju. Ona je večno polje mogućnosti koje sebe doživljava u vidu apstraktnih sila kao što su svetlo, vrućina, elektricitet, magnetizam ili gravitacija. Te sile nisu ni prošlost ni budućnost. One jednostavno jesu.
Naše tumačenje tih apstraktnih sila stvara doživljaj
konkretnih pojava i oblika. Zapamćena tumačenja ap­straktnih sila stvaraju doživljaj prošlosti, a očekivana tumačenja istih apstraktnih sila stvaraju budućnost.
Radi se o činjenicama pažnje u svijesti. Kad se te činjenice oslobode tereta prošlosti, delatnost u sa­dašnjosti postaje plodno tlo za stvaranje budućnosti.
Namera, zasnovana na nevezanoj slobodi sadaš­njosti, služi kao katalizator za pravu mešavinu materije, energije i prostorno vremenskih događaja, koja ostvaruje sve što ste poželeli.
Jednosmerena namera je činjenična pažnja koja je nesalomljiva u svojoj svrsi. Jednosmerena namera znači usmeravanje svoje pažnje na nam­eravani rezultat uz nesalomivu svrhu koja apsolutno
ne dozvoljava preprekama da savladaju i razrede usmeren kvalitet pažnje. Iz vaše svesti tada se potpuno i celovito uklanjaju sve prepreke. Dok ste in­tezivnom strašću posvećeni ostvarenju svojih ciljeva, sposobni ste održati staloženost koju je nemoguće
uzdrmati. To je snaga nevezane svesnosti i jednosmerene namere.
Naučite upregnuti moć namere i moći ćete stvoriti što god poželite. Uvek možete, uz određenu cenu, postići rezultate kroz naprezanje i pokušavanje.
Cena je stres, srčani napad i slab imunološki sastav.

Mnogo je bolje praktikovati sledeće korake Zakona namere i želje. Kada sledite ovih pet koraka ostvarenja svojih želja, namera sama stvara svoju vlastitu moć:
1. Usmerite se u tihi prostor između misli, otići u tišinu u ravan Suštine koja je vaše osnovno stanje.
2. Utvrđeni u tom stanju Suštine, pokrenite svoje nam­ere i želje. Kad ste u ravni Suštine, nema misli, nema namera, ali kad izađete iz ravni u spojnoj tački između ravni i misli tamo uvedite svoju nameru. Ako imate niz ciljeva, možete ih napisati i usmerite svoju pažnju na njih prie nego uđete u ravan Suštine. Ako, na primer, želite uspešnu karijeru uđite u ravan sa tom namerom, a nam­era će već biti tamo kao blagi trag u vašoj svesti.
Pokretanje namera i želja u ravni je njihova sadnja u plodno tlo čiste potencijalnosti uz očeki­vanje da će procvetati kad dođe pravo vreme.
3. Ostanite u svesnosti svojeg pravog Sopstva svog duha, svoje povezanosti sa poljem čiste potencijal­nosti. To takođe znači ne gledati na sebe očima sveta, ili pasti pod uticaj mišljenja i kritika dru­gih ljudi. Dobar način da održite stanje Sopstva je zadržati svoje želje za sebe; ne delite ih ni sa kim osim ako su njihove želje jednake vašima i ako su oni blisko povezani s vama.
4. Odbacite vezanost za rezultat. To znači odustati od krutog vezivanja za specifičan rezultat i živeti mudrost neodređenosti. To znači uživati u svakom trenutku u putovanju svog života, čak i ako ne znate rezultat.
5. Neka se svemir pobrine za detalje. Kad su vaše namere i želje projektovane u ravan, poseduju beskonačnu organizirajuću snagu. Verujte toj beskonačnoj organizirajućoj snazi namere koja će
za vas upravljati detaljima.
Zapamtite da je vaša prava narav čisti duh. Svest o svom duhu nosite sa sobom kuda god išli, nežno poželite svoje želje, a svemir će za vas upravljati deta­ljima

PRIMENA ZAKONA NAMERE I ŽELJE
Aktiviraću Zakon namere i želje obavezujući se na sledeće korake:
1. Sastaviću listu svojih želja. Nosiću je sa sobom kuda god išao. Pogledaću je pre nego zaronim u tišinu i meditaciju. Pogledaću je uveče pre spavanja. Pogledaću je kad se ujutro probu­dim.
2. Predaću listu svojih želja materici stvaranja, uz poverenje da, kada situacija izgleda kao da ne ide meni na ruku, za to postoji razlog i da je kosmički plan za mene predvideo čak i više nego što
sam zamišljao.
3. Podsetiću se na vežbanje svesnosti sadašnjeg trenutka u svim svojim delatnostima. Neću dozvoliti da prepreke smanjuju i rasipaju kvalitet moje pažnje u sadašnjem trenutku. Prihvatiću sadašnjost kakva jeste i ispoljiti budućnost kroz svoje najdublje i najdraže namere i želje.

Нема коментара:

Постави коментар